Borstvoeding geven

Borstvoeding bevat noodzakelijke voedings- en afweerstoffen die je baby nodig heeft en is de beste start voor jou en je baby. Borstvoeding heb je snel bij de hand, is altijd hygiënisch, op de juiste temperatuur en van de juiste samenstelling. Daarnaast is het zeer goed verteerbaar, zorgt voor goede hersen-, kaak- en spraakontwikkeling. Bovendien geeft het minder kans op ernstig bloedverlies na de bevalling en verlaagt voor jou het risico op botontkalking en bepaalde vormen van kanker.

Kraamzorg Balkan helpt je graag bij het maken van een goede keuze. Wij geven je dan ook alle, objectieve informatie over de voor- en nadelen van borst- en flesvoeding en begeleiden en ondersteunen je bij je keuze.

Het maakt dan ook niet uit met welke voeding je van plan bent je baby groot te brengen, baby’s worden allemaal met dezelfde behoeften en voedingsreflexen geboren. Ongeacht de keuze voor fles- of borstvoeding, elke baby heeft recht op een optimale start in het leven. Huidcontact, aandacht, interactie met je baby, voeden op verzoek is bij alle baby’s belangrijk. Een baby kan zich optimaal ontwikkelen als hieraan voldaan wordt.

Wij werken samen met een lactatiekundige die gespecialiseerd is in borstvoeding. Wij brengen je graag tijdens de zwangerschap, de kraamtijd of de periode daarna met haar in contact. Het is belangrijk je polis van je zorgverzekeraar door te nemen aangezien deze kosten mogelijk vergoedt worden.

Onze kraamverzorgende worden jaarlijks geschoold, zij kunnen je goed begeleiden bij het geven van borst- of flesvoeding. 

De vijf standaarden

Wij behandelen ouders met respect met inachtneming van hun culturele achtergrond en ondersteunen in hun eigen keuzes op grond van objectieve informatie, zodat zij hun kinderen optimaal kunnen voeden in de eerste levensjaren.

Elk kind heeft recht op een optimale start in het leven.

Goede voedingsgewoontes en in het bijzonder het geven en krijgen van borstvoeding, zorgen voor optimale gezondheid van moeder en kind.

Vanaf juli 2017 worden de criteria uitgebreid en wordt in plaats van de Tien Vuistregels gewerkt met Vijf Standaarden. Uitgangspunt bij de vijf standaarden zijn de volgende drie principes:

Tips om de borstvoeding te doen slagen:

Bevorder huid-op-huid contact direct na de bevalling. Als dit medisch gezien niet mogelijk is, leg dan je baby op een later moment op je blote huid. Dit wakkert bij je baby het zoek-, hap- en zuigreflex aan. Bij jou stimuleert het de afgifte van hormonen die belangrijk zijn voor de melkproductie.

Leg je baby binnen 1 uur de bevalling aan. Een positieve ervaring zet namelijk de toon voor de rest van de borstvoedingsperiode.

Houd er rekening mee dat het geven van borstvoeding de eerste paar dagen veel geduld en oefening vergt.

Maak gebruik van de borstvoedingscursussen in de buurt.