Borstvoeding geven
Borstvoeding bevat noodzakelijke voedings- en afweerstoffen die je baby nodig heeft en is de beste start voor jou en je baby. Borstvoeding heb je snel bij de hand, is altijd hygiënisch, op de juiste temperatuur en van de juiste samenstelling. Daarnaast is het zeer goed verteerbaar, zorgt voor goede hersen-, kaak- en spraakontwikkeling. Bovendien geeft het minder kans op ernstig bloedverlies na de bevalling en verlaagt voor jou het risico op botontkalking en bepaalde vormen van kanker.
Kraamzorg Balkan helpt je graag bij het maken van een goede keuze. Wij geven je dan ook alle, objectieve informatie over de voor- en nadelen van borst- en flesvoeding en begeleiden en ondersteunen je bij je keuze.
Het maakt dan ook niet uit met welke voeding je van plan bent je baby groot te brengen, baby’s worden allemaal met dezelfde behoeften en voedingsreflexen geboren. Ongeacht de keuze voor fles- of borstvoeding, elke baby heeft recht op een optimale start in het leven. Huidcontact, aandacht, interactie met je baby, voeden op verzoek is bij alle baby’s belangrijk. Een baby kan zich optimaal ontwikkelen als hieraan voldaan wordt.
Wij werken samen met een lactatiekundige die gespecialiseerd is in borstvoeding. Wij brengen je graag tijdens de zwangerschap, de kraamtijd of de periode daarna met haar in contact. Het is belangrijk je polis van je zorgverzekeraar door te nemen aangezien deze kosten mogelijk vergoedt worden.
Onze kraamverzorgende worden jaarlijks geschoold, zij kunnen je goed begeleiden bij het geven van borst- of flesvoeding.
De vijf standaarden
Wij behandelen ouders met respect met inachtneming van hun culturele achtergrond en ondersteunen in hun eigen keuzes op grond van objectieve informatie, zodat zij hun kinderen optimaal kunnen voeden in de eerste levensjaren.
Elk kind heeft recht op een optimale start in het leven.
Goede voedingsgewoontes en in het bijzonder het geven en krijgen van borstvoeding, zorgen voor optimale gezondheid van moeder en kind.
Vanaf juli 2017 worden de criteria uitgebreid en wordt in plaats van de Tien Vuistregels gewerkt met Vijf Standaarden. Uitgangspunt bij de vijf standaarden zijn de volgende drie principes:
Vuistregel 1, 10
Organisaties voor moeder- en kindzorg hebben beleid vastgelegd waarmee elk kind een optimale start kan maken, waarbij bijzondere aandacht wordt gegeven aan voeding in de eerste twee levensjaren.Alle betrokken medewerkers voeren hun werkzaamheden uit in overeenstemming met dit voedingsbeleid.
• Organisaties onderhouden multidisciplinaire contacten met ketenzorg partners.
• In het beleid is opgenomen hoe ouders uitleg krijgen over het belang van moeder-tot-moeder contact en hoe (aanstaande) ouders worden verwezen naar relevante organisaties.
• Zo nodig wordt hulp aangeboden bij de voeding.
• In het beleid is opgenomen welke prenatale informatie ouders nodig hebben voor een optimale start.
• Organisaties evalueren regelmatig hun beleid en de effecten van hun scholingen.
• Het beleid besteedt bijzondere aandacht aan het faciliteren van het geven en krijgen van borstvoeding en is conform de WHO-code.
Vuistregel 4
Alle moeders krijgen hun baby direct na de geboorte in huidcontact bij zich. Het huidcontact duurt minimaal een uur. Het eerste contact tussen moeder en baby vindt ongestoord plaats tot met de eerste voeding.
• De eerste voeding wordt gegeven in huidcontact, ongeacht de voedingskeuze van de moeder. Handboek Borstvoeding Vastgesteld d.d. 01-02-2017 Documenteigenaar: KCKZ Evaluatie d.d. 01-02-2018 Versie 1.0 Pagina 10 van 107.
• Zo nodig wordt hulp aangeboden bij de voeding.
• Als huidcontact niet mogelijk is, of werd onderbroken om medische redenen, wordt het later ingehaald.
Vuistregel 5, 8 en 9
• Ouders van niet-borstgevoede baby’s krijgen uitleg over het veilig bereiden en geven van kunstvoeding, waarbij rekening gehouden wordt met de behoeften van de baby.
• Aan vrouwen die borstvoeding geven, wordt uitgelegd hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder moet worden gescheiden.
• Ouders krijgen uitleg -ongeacht de voedingskeuze- over voeden op verzoek en de normale groei en ontwikkeling van hun kind.
• Ouders krijgen uitleg over hoe zij de voedingssignalen van hun kind kunnen herkennen en hoe zij hierop kunnen reageren.
• Bij het geven van uitleg is aandacht voor het voorkomen en oplossen van problemen.
Vuistregel 6
• Aan vrouwen wordt uitgelegd hoe zij het geven van borstvoeding kunnen combineren met werk of studie buitenshuis.
• Aan ouders wordt uitgelegd hoe zij op geleide van hun kind, vaste voeding kunnen introduceren.
• Aan vrouwen die borstvoeding geven wordt uitgelegd dat de borstvoeding, gecombineerd met andere voedingsmiddelen kan doorgaan zolang moeder en kind dat wensen.
• Vrouwen kunnen geïnformeerde beslissingen nemen met betrekking tot het starten van voeding anders dan borstvoeding en kunstvoeding.
• Baby’s krijgen tot de leeftijd van ongeveer zes maanden geen andere voeding aangeboden, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie.
Vuistregel 7 en 9
• Ouders krijgen uitleg over manieren van troosten.
• Moeder en kind zijn dag en nacht in elkaars nabijheid. o Ouders worden aangemoedigd hun baby aan te raken, vast te houden, te voeden en te verzorgen, ook als die prematuur of ziek is.
• Ouders worden gesteund in het ontwikkelen van een hechte band met hun kind en het nemen van geïnformeerde beslissingen over de verzorging en behandeling van hun kind.
• Ouders krijgen uitleg over het belang van rooming in gedurende de eerste zes maanden ter bevordering van de hechting, het voeden op verzoek en ter preventie van wiegendood.
Tips om de borstvoeding te doen slagen:
Bevorder huid-op-huid contact direct na de bevalling. Als dit medisch gezien niet mogelijk is, leg dan je baby op een later moment op je blote huid. Dit wakkert bij je baby het zoek-, hap- en zuigreflex aan. Bij jou stimuleert het de afgifte van hormonen die belangrijk zijn voor de melkproductie.
Leg je baby binnen 1 uur de bevalling aan. Een positieve ervaring zet namelijk de toon voor de rest van de borstvoedingsperiode.
Houd er rekening mee dat het geven van borstvoeding de eerste paar dagen veel geduld en oefening vergt.
Maak gebruik van de borstvoedingscursussen in de buurt.